Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΥΤΙΚΑ Τ. 8

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Ένα σπίτι …πολλές ιστορίες

Της Σοφίας Διγενή-Κολιοτάση
Email:sofiadigenis@gmail.com

 

Κάθε πολίτης αυτής της χώρας έχει βάλει τα όνειρα μιας ζωής κάτω από τα «κεραμίδια» ενός σπιτιού. Είναι η Μαίρη της οδού Αγρινίου στην Ανθούπολη, είναι η Ντίνα η εκπαιδευτικός από το Ίλιον, είναι ο Νίκος ο επαγγελματίας από την Πετρούπολη….Είμαστε εμείς όλοι, που κάθε μέρα και οι τελευταίες οικονομικές μας δυνατότητες εξανεμίζονται. Είμαστε εμείς που παραμένουμε για καιρό άνεργοι/ες. Είμαστε εμείς που τα παιδιά μας δεν έχουν δουλειά, σπουδάζουν για ένα μέλλον αβέβαιο και ανεπαρκές. Είμαστε εμείς που μας ζήτησαν να πάμε την Ελλάδα μπροστά και το κάναμε με αυτοθυσία. Είμαστε εμείς που διωκόμαστε από την ίδια μας την χώρα.


Ένα σπίτι που το παίρνει η Τράπεζα για λίγα ευρώ από μια γυναίκα που δεν έχει τίποτε άλλο και που με τόση αγάπη το φροντίζει, έφερε στο φως πολλές άλλες ιστορίες. Ιστορίες που είναι η σκληρή μας καθημερινότητα σε μια χώρα που πνίγεται από τις πλημμύρες λόγω έλλειψης υποδομών και στραγγαλίζεται από τους φόρους και τις εισπρακτικές επιδρομές για να μειωθεί το χρέος!
Στις μικρές μας κοινότητες, αυτές της γειτονιάς μας, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι κρύβει κάθε πόρτα που κλείνει. 
Κρατάμε φορές αυτό που μας συμβαίνει κλεισμένο στους τοίχους που καρφώσαμε τις φωτογραφίες της ζωής μας. Δεν μιλάμε. Έτσι δεν μπορούμε να ακούσουμε, δεν μπορούν να μας ακούσουν. Μα όταν ανοίξουμε τα ηχεία στην διαπασών αυτό που συμβαίνει είναι να ανοίξουν αγκαλιές, να ανοίξουν τα απέναντι παράθυρα, να νοιαστεί ο ένας για τον άλλο. Δεν χρειάζεται να αυτοκτονούμε βουβά διαμαρτυρόμενοι γιατί μας κλέβουν το βίος μας. Να πιάσουμε ο ένας το χέρι του άλλου απαιτείται σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και να μπούμε μπροστά. Μπορούμε να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου