Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2014

ΘΥΜΙΟΣ ΤΑΓΑΡΗΣ


Έχει φουρτούνες το επιχειρείν στο Θέατρο

Συνέντευξη στην Σοφία Διγενή-Κολιοτάση

«Οι φουρτούνες της θάλασσας είναι πιο γλυκιές από αυτές του επιχειρείν στο Θέατρο» λέει ο Θύμιος Τάγαρης ένας επιτυχημένος θεατρικός επιχειρηματίας, που παράτησε το επάγγελμα του ναυτικού και επί τριάντα χρόνια, μαζί με τον αδελφό του Μάρκο, στηρίζουν τους ανθρώπους της δραματικής τέχνης αλλά και τον πολιτισμό μας. Τον συναντήσαμε σε ένα από τα καμάρια του, το θέατρο ΖΙΝΑ και μας μίλησε για όσα τον έκαναν να αγαπήσει αυτόν τον χώρο και να του αφιερωθεί.

Ο Θύμιος Τάγαρης είναι ένας άνθρωπος απλός και λιτός. Έχει κάνει το Αιγάλεω πατρίδα από τότε που μαζί με την Τασούλα Σεραφοπούλου έστησαν το σπιτικό τους κάπου κοντά στην παλιά Αθηνών Καβάλας. Εκεί μένουν και σήμερα μαζί με τα δύο τους παιδιά τον Περικλή και την Πένυ.  «Το Αιγάλεω είναι 5 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, κατοικείται από απλούς ανθρώπους, έχει τα πάντα. Εδώ ήρθα σώγαμπρος αλλά γρήγορα με κέρδισε αυτή η πόλη που μέχρι τώρα φαίνεται να κρατάει τις αρχές της. Εδώ δεν θα δεις αυτό που συναντάς σε άλλες πόλεις στους δρόμους τους. Είναι μια συνοικία εργατική. Τη δεκαετία του ΄70 που ήρθα εδώ ζούσε η γειτονιά. Σήμερα αυτό δεν έχει αλλάξει. Οι άνθρωποι παραμένουν αληθινοί. Μπορεί να μην έχουμε ανοιχτές αυλές όπως παλιά αλλά με ενδιαφέρον λέμε ακόμα ο ένας στον άλλο καλημέρα» λέει μιλώντας για την πόλη που στέγασε την ζωή και τα όνειρά του.
 
Το θέατρο είναι η διέξοδος του Έλληνα για ψυχαγωγία

Όσο για το θέατρο, αυτό που τον κέρδισε επαγγελματικά, ο Θύμιος Τάγαρης είναι σίγουρος ότι τώρα, σε περίοδο μιας τόσο σκληρής οικονομικής δυσπραγίας είναι: «η διέξοδος του Έλληνα για ψυχαγωγία. Το θέατρο είναι το είδος διασκέδασης που ταιριάζει στον Έλληνα. Για αυτό τα τρία τελευταία χρόνια μέσα στην κρίση αυτό ανθίζει οικονομικά και καλλιτεχνικά. Γίνονται διάφορες παραστάσεις στις οποίες ο κόσμος πηγαίνει. Ο Έλληνας έπαψε να ξεφαντώνει. Δεν ζει πια στην εικονική πραγματικότητα του παρελθόντος που είχαν χρήματα που τα παίρναμε άνετα και τα ξοδεύαμε άνετα χωρίς να σκεφτούμε το αύριο. Έφτασε το αύριο με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κλειστούν αναγκαστικά στα σπίτια τους, να μην έχουν όρεξη να βγουν να διασκεδάσουν στα μπουζουκομάγαζα, στα μπαράκια, να ακούσουν την μουσική που τους άρεσε. Έτσι γύρισαν στο θέατρο. Ακριβώς γιατί στο θέατρο έχουν συμμετοχή από τη θέση του θεατή. Παίρνουν από την κάθε παράσταση. Γυρίζουν σπίτι τους και νιώθουν καλά» εξηγεί.

Χρωστάμε πολλά ευχαριστώ

Όλα αυτά τα χρόνια που γίνεται μέτοχος σε αυτό που παράγει το θέατρο, δηλαδή τον πολιτισμό, ο ΘύμιοςΤάγαρης γνωρίζει από κοντά πρόσωπα της τέχνης που σήμερα δεν είναι ανάμεσά μας. «Επί μια δεκαετία συνεργάστηκα με τον αείμνηστο Θύμιο Καρακατσάνη και ανεβάσαμε μαζί όλα τα είδη των Αριστοφανικών παραστάσεων και όχι μόνον. Μιλήσαμε στην καρδιά του θεατή κάναμε προσιτό αυτό το ξεχωριστό είδος θεάτρου σε όλους. Ο Θύμιος μας έδωσε πολλά κερδίσαμε από τις επιθέσεις του στο στίβο της σκηνής γιατί είχε το χάρισμα να δρα επιθετικά και θετικά. Ήταν δυναμικός, γνώριζε καλά αυτό που έκανε και μας το μετέδιδε. Μας λείπει» λέει.
Θυμάται παλιούς ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάστηκαν όπως ο Ντίνος Ηλιόπουλος. «Για μένα ήταν ένας άνθρωπος ανεπανάληπτος. Έλαμπε αυτός ο άνθρωπος σε όλες του τις εκδηλώσεις. Ένας ακόμη που μου έδωσε πολλά ήταν ο μακαρίτης ο Νίκος ο Ρίζος. Μια από τις νουθεσίες του ακόμα την εφαρμόζω. Μου έλεγε όταν θύμωνα. « «Μην παίρνεις απόφαση τώρα. Περίμενε να σου περάσει ο θυμός και έπειτα αποφασίζεις»». Αυτό κάνω πάντα και η συμβουλή του μου έχει φανεί χρήσιμη. Η συνεργασία μου με την Ρένα Βλαχοπούλου είναι αυτή που θα θυμάμαι πάντα. Η Ρένα υπήρξε μια υπέροχη ηθοποιός αλλά και εξαιρετικά προικισμένος άνθρωπος. Μου θύμιζε και μου θυμίζει οικεία πρόσωπα, την γιαγιά μου, τη θεία μου, την μητέρα μου… Πήρα πολλά από την Ρένα Βλαχοπούλου κατά την διάρκεια της συνεργασίας  μας και πρέπει να σας πω ότι έκανε πολλά καλά που δεν άφηνε να  βγουν προς τα έξω. Από τους νεώτερους ηθοποιούς έχω πάρει και εξακολουθώ να δέχομαι πάρα πολλά καλά πράγματα από μια κυρία που λέγεται Κάτια Δανδουλάκη η οποία είναι πραγματικά αξιόλογη ηθοποιός αλλά και καλή επιχειρηματίας και με την οποία συνεργαζόμαστε πάντα άψογα. Με τον Κώστα Βουτσά συνεργαζόμαστε πάνω από μια εικοσαετία. Πάντα ο Κώστας βάζει πάνω από όλα την υγεία. «Αν έχουμε υγεία και τα οικονομικά προβλήματα θα τα λύσουμε» λέει πάντα. Καλή συνεργασία είχαμε και έχουμε με τον Γρηγόρη Βαλτινό έναν εξαιρετικό επαγγελματία. Επίσης με την κα Μιμή Ντενίση αλλά και με πολλούς άλλους. Ένα είναι σίγουρο ότι για κάθε μας συνεργασία χρωστάμε πολλά ευχαριστώ!» δηλώνει.

Θα αναστήσουν το «Βέμπο»


Την εργατικότητα, μας λέει, αυτός και ο αδελφός του ο Μάρκος, την διδάχθηκαν από τους γονείς τους. Το επιχειρείν τους το δίδαξε η ζωή και το μισό μυστικό της μέχρι τώρα επιτυχημένης πορείας τους είναι που παραμένουν ενωμένοι, επιμένουν σε καλές και καρποφόρες συνεργασίες όπως αυτή με το σκηνοθετικό δίδυμο Ρέππα – Παπαθανασίου και έχουν την ίδια ακλόνητη πίστη και αγάπη στην τέχνη που ως επιχειρηματίες εργάζονται.


 
Για μια ακόμα φορά, όπως μας εκμυστηρεύτηκε, ρισκάρουν με το θρυλικό θέατρο Βέμπο. Εκεί στην θεατρική πλατεία του Μεταξουργείου, αυτόν το χειμώνα, θέλουν να αναστήσουν το ιστορικό αυτό πολιτιστικό κομμάτι ανεβάζοντας μια σπάνια μουσικοθεατρική παράσταση, το σενάριο της οποίας υπογράφουν οι Ρέππας – Παπαθανασίου, τους οποίους, όπως δηλώνει εμπιστεύονται με κλειστά μάτια.

Αυτό το καλοκαίρι ωστόσο οι Αδελφοί Τάγαρη θα φέρουν όπως πάντα τις θεατρικές παραστάσεις του χειμώνα και στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου